Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejTortille z boczniakowym wnętrzem
5 tortilli – polecamy tortille własnej roboty, ale te ze sklepu również będą pasowały
Farsz:
Sos:
Składniki sosu mieszamy w miseczce i odstawiamy do „przegryzienia”. Poszatkowaną kapustę posypujemy sporą szczyptą soli i odstawiamy na chwilę, by puściła sok i zmiękła. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy ją na niewielkim ogniu, aż stanie się mięciutka, szklista i zacznie się lekko rumienić. Zdejmujemy ją z patelni. Na patelnię wlewamy troszkę oleju, wkładamy paski papryki, zwiększamy ogień i smażymy je szybko, tak, by zmiękły ale się nadal pozostały lekko twardawe. Na patelnię wlewamy kolejną łyżkę oleju. Wrzucamy boczniaki i rozkładamy je równą warstwą. Smażymy nie mieszająć - ok 2-3 minut na dużym ogniu, by zaczęły się rumienić. Po tym czasie mieszamy je i smażymy dalej. Chodzi o to by wszystkie paski grzybów się ładnie zrumieniły. Na sam koniec wlewamy sos sojowy i smażymy dalsze 30 sekund. Wszystkie ciepłe składniki tortilli przetrzymujemy np. w lekko rozgrzanym piekarniku, by nie wystygły. Tortille lekko podgrzewamy na patelni bez tłuszczu. Na każdy z placków nakładamy: sos, wiórki kapusty, cebulkę, paprykę i boczniaki. My lubimy też dodawać grillowany ser halloumi. Tortillę zwijamy i podajemy póki jest jeszcze ciepła.
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do 1,8 m wysokości. Jej owocem jest mały, brązowy strączek zawierający od 2 do 3 nasion. Nasiona mogą mieć barwę białą, żółtą, a nawet prawie czarną.
Soja nie jest znana w stanie dzikim. Uważa się, że może pochodzić od soi ussuryjskiej występującej w Kraju Amurskim, Ussuryjskim, w Chinach i Mandżurii. Jest ona jedną z najstarszych roślin uprawnych. W Japonii i Chinach uprawiano ją już 4000 lat temu. Do Europy dotarła jednak dopiero na początku XVIII w. Jest to roślina o dość wysokich wymaganiach termicznych, dlatego odpowiada jej klimat ciepły i umiarkowanie ciepły.
Zbiory soi przeprowadza się gdy jej nasiona twardnieją, a liście opadają, ale przed całkowitym dojrzewaniem strąków (dojrzałe strąki pękają samoistnie i wysypują nasiona). Za co głównie należy cenić soję? Za dużą zawartość białka (nawet 50%), sporo witamin z grupy B i związków mineralnych. To także jedna z najważniejszych roślin oleistych na Świecie. Całe rośliny mogą być wykorzystywane jako nawóz zielony, paszę i siano. Używa się ich również do przygotowywania kiszonek. Nasiona soi spożywamy całe, łuskane lub podkiełkowane np. w formie jarzyny. Z nasion tłoczy się olej – wykorzystuje się go do gotowania, jako olej sałatkowy, do produkcji margaryn, do wyrobu ciast, ale też farb i mydła. Wytłoczyny spożytkowuje się do sporządzania rozmaitych potraw, jako paszę, otrzymuje się z nich mąkę sojową. Mąka sojowa, kasze, koncentraty białkowe i izolaty wykorzystywane są do wypieków i jako domieszki objętościowe w produktach mięsnych i jako substytut mięsa. Z wyciśniętego z sojowych kiełków soku i wody sporządza się mleko sojowe.
Białko sojowe pod wpływem fermentacji (działania grzybów i bakterii) przekształca się w ser roślinny tzw. tofu, robi się z niego także pastę miso, twaróg i jogurty. Z nasion produkuje się również sos sojowy – tu także kluczową rolę gra fermentacja. Soja jest też głównym przemysłowym źródłem lecytyny.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), który jest jednorocznym ziołem należącym do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)