Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejPaluchy drożdżowe z sezamem
Dwie duże blachy
Porcja na dwie duże blachy z piekarnika:
W misce łączymy mleko, drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 min. jeśli korzystamy z drożdży świeżych. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1h. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie, wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków, a każdy z nich formujemy w cieńsze lub grubsze paluchy. Paluchy układamy na blaszce (nam zajęły dwie duże blachy z piekarnika) wyłożonej papierem. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gdy paluchy wyrosną smarujemy je wodą wymieszaną z miodem i posypujemy sezamem. Wkładamy blaszki do pieca na ok. 12 minut. Gdy paluchy ładnie się zrumienią – są gotowe. Wyjmujemy je z pieca i studzimy je na kratce.
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych na świecie, używana od prawieków. Wiadomo, że był uprawiany w Mezopotamii, znany w starożytnej Grecji i w Rzymie. Do Chin dotarł dopiero w I w.n.e. Prawdopodobnie roślina ta udomowiona została w Afryce, a stamtąd trafiła do Indii. Dzisiaj uprawia się ją w Chinach, Indiach, Afryce, USA oraz Ameryce Środkowej i Południowej – w krajach strefy między- i podzwrotnikowej. Sezam jest rośliną jednoroczną. Dorasta do 2 metrów wysokości. Owocem sezamu są torebki – zawierające białe, żółte, szare, czerwone, brązowe lub czarne nasiona. Czy sezam można uprawiać w naszych ogródkach? Raczej nie. Jest to roślina dnia krótkiego wymagająca dobrej gleby, temperatury ok. 27 st. C i miernej wilgotności (śr. roczna suma opadów ok. 500 mm), nie znosi przymrozków i zbyt dużej wilgotności. Nasiona sezamu zawierają nawet 63 % oleju i do 32 % białka. Olej sezamowy nie jełczeje i długo pozostaje świeży.
Olej sezamowy jest wykorzystywany kulinarnie (do produkcji margaryn i tłuszczów do smażenia, jako zamiennik ghee), w kosmetyce (jako rozpuszczalnik dla olejków eterycznych, do produkcji mydeł, mleczek, kremów, lotionów, szamponów i odżywek do włosów) i farb. Stosuje się go również jako olej do lamp i smar. Nasiona, jako takie, stanowią też podstawę tureckiej chałwy, bliskowschodniej pasty tahini, a ta z kolei nadaje smak hummusowi. Otrzymane po ekstrakcji wytłoczyny mogą stanowić wartościową (bogatą w białko) paszę dla zwierząt, ale też używane są w kosmetyce do mycia suchej cery.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), który jest jednorocznym ziołem należącym do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)