Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejRyż smażony z jajkiem
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy dymkę i podsmażamy 30 sekund. Dorzucamy ryż i podsmażamy dalszą minutę. Dodajemy sos chili i łyżkę wody. Mieszamy i dalej smażymy ok. 1 minuty. Ryż rozgarniamy na boki, na środku patelni wbijamy jajko i energicznie mieszamy je łyżką, zagarniając jednocześnie do środku ryż. Całość smażymy tak długo, aż jajko będzie ścięte, lecz nie przesuszone. Ważne jest, by nie osiągnąć efektu jajecznicy wymieszanej z ryżem. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy dodatki. My najpierw podsmażyliśmy boczniaki na rumiany kolor, potem dodaliśmy do nich zielony groszek, a na koniec, gdy boczniaki były już równo złote, skropiliśmy całość sosem sojowym. Gotowy ryż nakładamy do miseczki, dodajemy podsmażone warzywa i/lub grzyby. Całość możemy doprawić sosem chili bądź sosem sojowym.
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału roślinnego sprzed 3000 lat p.n.e. znajdowano w Chinach, a sprzed 2500 lat p.n.e. w Indiach. Prawdopodobnie stało się to w Indiach. Stamtąd zboże to powędrowało do krajów sąsiednich. Na początku uprawiano je na niewielką skalę. Do Europy ryż trafił dzięki Arabom na przełomie VII i VIII wieku. Później dotarł do Afryki (uprawy w zachodniej Afryce to dopiero XV w.). W Ameryce Północnej rozpoczęto uprawy dopiero pod koniec XVII wieku, jeszcze później w Ameryce Południowej i Australii.
Ryż zajmuje II miejsce (po pszenicy) pod względem ogólnoświatowego znaczenia roślin zbożowych. W wilgotnych rejonach tropików to podstawowe źródło białka oraz węglowodanów. Jest podstawowym artykułem spożywczym w południowo-wschodniej i wschodniej Azji, ale ma ogromne znaczenie i w innych rejonach Świata.
Ryż najczęściej spożywamy w formie ugotowanej – z rozmaitymi sosami i przyprawami. Używa się go jako dodatku do potrawek, zup, sałatek czy jako baza deserów. Robi się z niego mąkę i kaszę, płatki, a także przerabia się na makaron i tzw. papier ryżowy. Z mąki ryżowej powstaje krochmal i puder kosmetyczny.
Powstające podczas czyszczenia ziarna plewy, bogate w krzemionkę, używane są do produkcji opakowań, jako materiał opałowy i izolacyjny. Otręby są cenną paszą dla zwierząt domowych, a słomy używa się do wyrobu mat, mioteł oraz do wyrobu papieru (bibułki papierosowej). Gatunek można podzielić na różne sposoby. Jeden z nich wyróżnia dwie grupy odmian, spoglądając na ich właściwości: to ryż woskowy – po ugotowaniu ziarno skleja się, uprawia się go wszędzie tam, gdzie do jedzenia używa się pałeczek oraz ryż skrobiowy – o szklistym bielmie, dużej zawartości skrobi, dominuje we wszystkich uprawach.
Ryż uprawia się od wieków. Doprowadziło to do powstania kilku tysięcy odmian i form. Uprawia się je regionalnie, zgodnie z tradycjami i upodobaniami. Ryż do swojej uprawy wymaga bardzo dużej ilości wody. Uprawiany jest głównie na terenach zalewanych (zwykle sztucznie przez człowieka).
Roślina ta ze względu na jej wysokie wymagania jest uprawiana głównie w strefie między- i podzwrotnikowej. Na niewielką skalę uprawia się ją również w krajach takich jak Bułgaria czy Węgry. Jest jednak odmiana tzw. ryż suchy bądź górski, który można uprawiać na podłożu bez zalewania pod warunkiem zachowania wilgotnego klimatu. Ryż ten dojrzewa w niższej temperaturze – nie 25-30 st. C a 18 st. C. Jest on uprawiany na terenach górskich do 2 tys. m n.p.m.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), który jest jednorocznym ziołem należącym do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)