Zioła wokół nas
2 sierpnia
Chmiel zwyczajny
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Czytaj więcejCo to za tajemnicza roślina, co zwraca na siebie uwagę, czepiając się haczykowatymi włoskami naszych ubrań? To czepna przytulina (Galium aparine L.) z rodziny marzanowatych.
Dla niektórych jest ona ogólnoświatowym chwastem. Jednak gdy sięgniemy do tradycji, okaże się, że niegdyś była wszechstronnie wykorzystywaną rośliną: w barwierstwie, w przemyśle spożywczym (stosowano ją przy wyrobie sera żółtego), do wypełniania materacy. Była również rośliną leczniczą. Poznamy ją po długiej, czterokanciastej i owłosionej łodydze oraz podłużnych listkach wyrastających w okółkach po 6-10. Kwitnie od czerwca. Jest wszędobylska – rośnie w żyznych lasach, zaroślach i na przydrożach. Jej składnikiem czynnym jest kumaryna oraz glikozydy irydoidowe o działaniu przeciwzapalnym. Kumaryna substancją, która nadaje przytulii po wysuszeniu charakterystyczny zapach siana. Ma ona działanie rozrzedzające krew, działa przeciw zakrzepom i zatorom.
Wyciągi alkoholowe z przytulii można stosować miejscowo przy leczeniu urazów sportowych. Działa przeciwobrzękowo, więc tradycyjnie stosowano ją do leczenia hemoroidów (tu należy przygotować specjalny czopek). Napary z kolei stosuje się przy chorobach skóry, m.in. łuszczycy.
Kumaryna ma działanie toksyczne, dlatego należy popijać zioła, które ją zawierają tylko w zalecanych dawkach. Pamiętajmy jednak, że dawka śmiertelna to 200 mg/kg masy ciała i trudno ją będzie osiągnąć, popijając herbatkę z jednej łyżki ziela. Jak powiedział lekarz i przyrodnik, żyjący w XV w. o pseudonimie Paracelsus: “Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną”.
Przytulia jest również rośliną bogatą w przyswajalną dla naszego organizmu krzemionkę, dlatego warto mieć jej zapas i popijać dla wzbogacenia naszego organizmu w ten składnik.Gdy chcemy zbierać przytulię, zaopatrzmy się w nożyczki do ścinania jej długich pędów. Następnie suszymy je w suchym i przewiewnym miejscu. Zaparzamy 1 łyżkę ziela na 1 szklankę wrzątku, popijamy w niewielkich dawkach – po 50 ml 4 razy dziennie, przez miesiąc przy nadciśnieniu, migrenach, kamicy żółciowej i moczowej, przy chorobach alergicznych i reumatycznych.
Zioła wokół nas
2 sierpnia
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Jej łacińska nazwa oznacza “słodki korzeń”. Faktycznie, jest 40 razy słodsza od cukru. Najstarsze ślady ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Rzep, łopuch, dziad – ludowe nazwy łopianu odzwierciedlają dokładnie odczucia, jakie nam towarzyszą, gdy niechcący ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides), zwany na wschodzie „oblepichą”. W Polsce naturalnie występuje na wybrzeżu Bałtyku, ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Krzak. Przydomowy, bliski. Można do niego podejść i oddać mu swoje choroby. Nie można za ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Dziś przypomnimy sobie aromat suchej łąki lub przydroża o piaszczystym gruncie. Czy wąchaliście kiedyś aromatyczną ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Czy macie swoje ulubione zapachy? Może niektórzy z Was znają i dobrze kojarzą pewien słodko-korzenny ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Krzewy o liliowych kwiatach zalewają nasz wiosenny widnokrąg, cieszą oczy i wabią zapachem. Czy myśleliście ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Warto rozejrzeć się za tym, co rośnie za domem. Gdy spojrzymy uważnie na łąkę, trawnik ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Czy Wy także nie możecie się nasycić widokiem kwitnących drzew i krzewów na wiosnę? Dzisiaj ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Karol Wielki, zapytany o to, czym są zioła, odpowiedział: „przyjacielem medycyny i sławą kucharza”. I ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Na łące lub w ogrodzie możemy zbierać kwiaty chabrów bławatków, dzikiej róży, cykorii podróżnik, lawendy, ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum). Krąży o nim wiele świętojańskich opowieści. Przyjrzyjmy się tej roślinie. Na ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Co to za tajemnicza roślina, co zwraca na siebie uwagę, czepiając się haczykowatymi włoskami naszych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)