Pomidory

Sos pomidorowy

Przepis:
  • 1,5 kg pomidorów 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sól i pieprz 
Przygotowanie:

Pomidory musimy najpierw sparzyć, w tym celu najlepiej naciąć ich skórę, a następnie zalać je gorącą wodą. Musimy trochę poczekać, żeby się nie poparzyć i następnie obrać pomidory ze skóry. Dzięki takiej kąpieli skórka powinna bardzo łatwo odchodzić. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wkrajamy do niego pomidory (nie muszą to być ani małe, ani równe kawałki, sos i tak będziemy blendować). Sos gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Chcemy, żeby jak najwięcej wody wyparowało. Dodajemy sól, pieprz i cukier – podane ilości skorygujcie wedle własnych kubków smakowych. Po tym czasie – wyłączamy ogień i czekamy, aż sos trochę przestygnie. Potem możemy go zblendować. 

Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek kilka ciekawostek o naszych dzisiejszych gwiazdach.

Pomidory (Solanum lycopersicum L.) należą do śmiercionośnej rodziny psiankowatych i ze względu na tę przynależność były niegdyś uważane za toksyczne. Aż do początku XIX wieku pomidory nie były spożywane w USA. Stało się to dopiero, gdy pewien ekscentryczny dżentelmen z New Jersey, pułkownik Robert Gibbon Johnson, przywiózł je z zamorskiej podróży. Następnie ogłosił, że 26 września 1820 r. w Salem odbędzie się niesamowity pokaz. Tego dnia zaszokował mieszkańców swojego rodzinnego miasta, zjadając cały kosz pomidorów na oczach tłumu. Ludzie spodziewali się, że w każdej chwili może się przewrócić. Oczywiście tak się nie stało i od tego czasu pomidory stały się podstawą amerykańskiej diety i to nie bez powodu! 

Skoro już wiemy, że pomidor nie jest toksyczny, to czy ma jakieś korzyści? Tak. Pomidor, który w rzeczywistości jest owocem, a nie warzywem, (chociaż myślę, że dużo osób nie będzie się chciało zgodzić) jest pełen wszelkiego rodzaju korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. 

Jedną z najbardziej znanych korzyści płynących z jedzenia pomidorów jest jego wysoka zawartość likopenu, który jest ważnym antyoksydantem, który pomaga w walce z tworzeniem się komórek nowotworowych, jak również z innymi rodzajami chorób. Wolne rodniki w organizmie mogą zostać wypłukane dzięki dużej ilości likopenu, a pomidor jest tak bogaty w ten ważny antyoksydant, że czerwieni się od tego składnika. 

Ponadto pomidory są ważnym źródłem – potasu, fosforu, magnezu, żelaza, witamin A, B i C. Są trzecim źródłem witaminy C w naszej diecie i czwartym dla witaminy A, dzięki zawartości beta-karotenu lub prowitaminy A. 

Zawierają również, czyli związki, które pomagają utrzymać cholesterol pod kontrolą oraz, który pomaga wyeliminować homocysteinę, aminokwas, którego metabolizm jest zależny od metabolizmu witamin z kompleksu B, zwłaszcza kwasu foliowego.

Co ciekawe, istnieje kilka niewiarygodnych przekonań związanych z konsumpcją pomidorów – uważa się na przykład, że pomidory powodują nadciśnienie. Nie ma jednak żadnych naukowych dowodów na to, że spożycie pomidorów ma związek z nadciśnieniem. Pomidory są bogate w kwas gamma-aminomasłowy (GABA), związek, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Ostatnie badania potwierdziły, że pomidory i sos pomidorowy obniżają ciśnienie krwi i ryzyko chorób serca.

Wskazówki dojazdu

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.