Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejCzekoladowe ciasto pachnące pomarańczami
Do upieczenia ciasta potrzebne będą: forma do pieczenia tzw. keksówka, wyłożona papierem do pieczenia;
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, dżem oraz „cykatę”. Ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka. Dodajemy mleko, mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy, aż składniki się połączą. Siekamy czekoladę na kawałeczki. Połowę dorzucamy do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka ok. 45 minut. Studzimy w foremce. W tym czasie robimy czekoladową polewę rozpuszczamy pozostałe kawałki czekolady w kąpieli wodnej. Polewą dekorujemy ostudzone ciasto. Warto wspomnieć, że przepis ten jest okazją do zużycia różnych resztek dżemów ze słoiczków zalegających w lodówce, gdyż to ciasto uda się też z inną marmoladą niż pomarańczowa, jednak nie będzie to już idealny duet .
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze często nie dożywali końca swych podróży. Przyczyną były niedobory witamin i składników odżywczych. Dieta złożona z sucharów i solonego mięsa nie służyła zdrowiu. Szkorbut dziesiątkował załogi statków. W jednej z książek o historii roślin czytamy „Szkorbut był dla siedemnastowiecznych żeglarzy gorszym przekleństwem niż piraci i zła pogoda”. Nie była to choroba jedynie żeglarskiej braci. W czasie „świętej wojny”, jaką prowadził kościół katolicki z muzułmanami, szkorbut zdziesiątkował chrześcijan. O tej tajemniczej dolegliwości wspominał również Hipokrates.
Dopiero nieco później, pod koniec XVIII wieku, gdy James Cook pływał pod banderą Królewskiej Marynarki Wojennej i odkrywał wyspy na południowym Pacyfiku, udowadniając, że Australia jest lądem zaludnionym, narzucono marynarzom oprócz reżimu i dyscypliny dietę bogatą w kiszoną kapustę i cytrusy.
Okazało się, że bogata w witaminę C kapusta oraz m.in. pomarańcze pozwalały wracać do domu niemal wszystkim członkom załóg, nawet po trzyletnich rejsach. Wg Cooka pejoratywne określenie „limes”, które na stałe weszło do języka, a dotyczyło Anglików, wzięło się stąd, że brytyjski marynarz nigdy nie ruszał w morze bez cytrusów.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), który jest jednorocznym ziołem należącym do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)