Owies

Mleko owsiane

Przepis:
  • 100 g płatków owsianych 
  • 1 litr bardzo zimnej wody (można użyć mniej, jeżeli chcemy uzyskać bardziej kremowe mleko)
  • 1 szczypta soli 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, miodu lub innego słodzidła (ilość wedle upodobań i potrzeb) 
Przygotowanie:

Do blendera dodajemy płatki owsiane, wodę, sól i słodzik i blendujemy przez ok. 20-30 sekund (ważne, żeby nie przesadzić z blendowaniem). 

Następnie przelewamy powstałe mleko przez sitko (pieluchę tetrową czy bawełnianą szmatkę). Mleko można przelać dwa razy, ale nie jest to konieczne. Sami oceńcie, która wersja bardziej Wam smakuje. Mleko można trzymać w lodówce przez 3-5 dni w zakrytym pojemniku.

Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ na klimat, eutrofizację, ryzyko zakwaszenia i wpływ ekotoksyczności tradycyjnego szwedzkiego gospodarstwa mlecznego w przypadku kiedy zamiast mleka krowiego produkowany jest zamiennik w postaci mleka owsianego. Wyniki pokazały, że produkcja mleka owsianego zapewnia 10–20-procentowy spadek szkodliwego wpływu na klimat. Jeżeli chodzi o bezpośrednią emisję gazów cieplarnianych pochodzących z hodowli, nawozów i zużycia energii była ona znacznie niższa (16-41%) w przypadku mleku owsianego.

Dodatkowo roślinne odpady mleczne zawierają duże ilości związków bioaktywnych, przeciwutleniaczy i olejków eterycznych, a z roślinnych odpadów można uzyskać środki przeciwdrobnoustrojowe, środki powierzchniowo czynne o wysokiej wartości odżywczej, błonnik pokarmowy i barwniki. Recykling roślinnych produktów odpadowych przyczynia się do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko.

Pomimo że mleko roślinne jest bogate w przeciwutleniacze, które są korzystne dla układu odpornościowego i kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym – to niestety niewystarczająca ilość białka oraz niska biodostępność minerałów i witamin, oraz dodawany cukier stanowią dylemat dla konsumpcji roślinnych zamienników mleka w porównaniu z mlekiem krowim. Małą zawartość białka można łatwo zrekompensować, mieszając różne mleka roślinne ze sobą czy dodając garść orzechów do „wywaru”, a dodatkowo w ten sposób można uzyskać lepszy smak bez konieczności dodawania cukru. 

Wskazówki dojazdu

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.