Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejKulki orzechowe
Nagrzewamy piekarnik do 150 st. C. Na blaszkę wrzucamy orzechy i prażymy je w piekarniku do momentu, aż skórka na orzechach będzie pękać. Obieramy je ze skórki. Do misy blendera wrzucamy płatki i orzechy, blendujemy na okruszki. Przesypujemy je do miski.Do miski blendera wkładamy daktyle, masło orzechowe i sól. Blendujemy by powstała gęsta masa. Masę przekładamy do miski z płatkami i dokładnie zagniatamy. Formujemy z niej kulki (możemy to zrobić zwilżonymi dłońmi) i obtaczamy je w kakao lub wiórkach. Kulki chłodzimy w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis hypogaea L.). Jest to roślina strączkowa, jej nasiona zjadamy w różnych postaciach. Orzacha dostarcza również oleju.
Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, a jej uprawę rozpoczęto tam na przełomie 2-3 tysiąclecia p.n.e. Hiszpanie i Portugalczycy poznali ją w XVI w. i zawieźli ją do Afryki, a potem do Indii. Dużą rolę w jej ekspansji odegrali handlarze niewolników – fistaszki bowiem traktowali jak pokarm dla „żywego towaru”. Do Azji Wschodniej orzacha prawdopodobnie dotarła przez Pacyfik, w Europie zaś poznano ją dopiero w XVIII w. Dzisiaj uprawia się orzachę głównie w krajach tropikalnych i subtropikalnych m.in. w Indiach, Chinach (tu głównie pozyskuje się olej), USA (przeważająca produkcja orzeszków), Argentynie, Nigerii i Australii.
Orzacha jest rośliną roczną i dorasta do 15-60 cm. Może mieć formę płożącą się lub wzniesioną.
Ma żółte, samopylne kwiaty. Górne kwiaty są na ogół bezpłodne, w dolnych dochodzi do zapylenia. Po zapyleniu szypułka kwiatowa się wydłuża (do ok. 20 cm), wpycha tym samym rozwijający się owoc, strąk pod ziemię. Tam strąk dojrzewa.
Strąki, znane nam fistaszki, mają bruzdowatą powierzchnię i zawierają od 2 do nawet 6 nasion. Orzeszki wydobywa się ze strąków ręcznie lub mechanicznie.
Orzeszki mają mnóstwo składników odżywczych: 50-55% to tłuszcze o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów olejowego i linolenowego, 30% to białka, są też bogatym źródłem związków mineralnych, wit. E i wit. z grupy B.
Olej, który uzyskuje się z nasion, używany jest do gotowania, sałatek i produkcji margaryn. W Indiach zastępuje ghee, używa się go do konserwowania ryb. Używany jest także w kosmetyce, mydlarstwie i do wyrobu pokostu. Wytłoki z nasion mogą być stosowane jako pasza dla zwierząt. Z orzeszków można robić mąkę bogatą w białko – w Indiach dodaje się ją do napojów mlecznych, chleba i ciastek.
Robi się z nich również masło orzechowe – z prażonych i zmiażdżonych nasion, po wcześniejszym usunięciu zarodka. Masło świetnie zagęszcza koktajle i sosy. Orzeszki można dodawać do słodyczy, mogą stanowić samodzielną przekąskę, ale też mogą być bazą dań wytrawnych – zup, gulaszu czy potrawek w stylu curry.
A co zrobić z ogromnymi ilościami łupin strąków? Mogą być stosowane jako opał i wykorzystywane w przemyśle. Niestety źle przechowywane orzechy mogą zostać zainfekowane grzybami wytwarzającymi rakotwórcze substancje. Olej nie niesie ryzyka zanieczyszczenia toksynami.
Dzisiaj mamy dla Was przepis na hit dziecięcych (podejrzewamy, że nie tylko dziecięcych) śniadaniówek! Słodkie „małe co nieco” z masłem orzechowym w roli głównej.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), który jest jednorocznym ziołem należącym do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)