Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejKopytka marchewkowe
Ziemniaki i marchewkę gotujemy do miękkości (jeśli mamy warzywa jako pozostałość z obiadu, również możemy je wykorzystać). Warzywa odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kluseczki (mogą być dowolnego kształtu – takie jak kopytka, jak kluski śląskie lub jak włoskie gnocchi). W garnku zagotowujemy ok. 2 litrów wody, lekko ją solimy i dodajemy łyżeczkę oleju. Porcjami wkładamy kluski i gotujemy ok. 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli kluski będę duże zajmie im to chwilkę dłużej. Pierwszą kluskę możemy spróbować i zobaczyć czy jest gotowa w środku. Kopytka podajemy na ciepło np. z pieprzem i wiórkami sera dojrzewającego lub też z sosem pieczarkowym. My lubimy je najbardziej w towarzystwie pikantnych smażonych boczniakowych kąsków.
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i północną Rosję). Spotkamy ją również w Południowo-Zachodniej Azji, aż po Indie Wschodnie i Afganistan oraz na Syberii (po Kamczatkę). Rośnie również na obszarach między Wyspami Kanaryjskimi i Maderą i dalej po północną Afrykę, aż do Etiopii. W Himalajach rośnie aż do wysokości 3000 m n.p.m. Dzika marchew ma stosunkowo niewielki i twardy korzeń o jasnej barwie. Wcale nie przypomina znanych nam korzeni marchwi uprawnej – mięsistych i grubych, w kolorach od żółtego, przez pomarańczowy aż do czerwonego. Marchew była znana w starożytności na Bliskim Wschodzie. Była opisywana już 200 lat p.n.e. Znano ją i spożywano także w Grecji i Rzymie.
Do Europy – dobrze nam znana marchew uprawna – dotarła dzięki Arabom prawdopodobnie w XIII i XIV wieku. Rozpowszechniła się w czasach napoleońskich. A wraz z odkryciem Ameryki dotarła i do Nowego Świata.
Uprawa marchwi w Polsce sięga XVI wieku (z tego czasu pochodzą pierwsze wzmianki o jej uprawie).
Na początku uprawiano marchew o długich i żółtych korzeniach. Dopiero na początku XVIII wieku rozpoczęto uprawy marchwi o korzeniach półdługich i krótkich oraz łagodniejszym smaku. To zabiegom Holendrów w XVIII wieku zawdzięczamy pojawienie się w uprawie korzeni o pomarańczowej barwie.
Korzenie marchwi to bogactwo karotenoidów (to β-karoten i α-karoten, które są prowitaminą A, w organizmie człowieka powstaje z nich witamina A (retinol). Pełnią one ważną rolę jako antyoksydanty, chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników powstających w komórkach człowieka.
W korzeniu marchwi znajduje się do 12% cukru, błonnik pokarmowy, białka, 0.2% tłuszczów a także ok. 85-90% wody a także witaminy B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor. Marchew jest uprawiana na całym świecie i jest jednym z 10-ciu najważniejszych gospodarczo warzyw.
W duecie z ziemniakami posłuży jako baza do przygotowania kopytek.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), który jest jednorocznym ziołem należącym do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)