Zioła wokół nas
2 sierpnia
Chmiel zwyczajny
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Czytaj więcejKrzewy o liliowych kwiatach zalewają nasz wiosenny widnokrąg, cieszą oczy i wabią zapachem. Czy myśleliście kiedyś o tym, by je zjeść? Lilak pospolity (Syringa vulgaris) pochodzi z rodziny oliwkowatych (Oleaceae) i na tereny Europy Środkowej został sprowadzony w XVI wieku z Imperium Osmańskiego. Dzisiaj traktujemy go nie jak przybysza z Europy Południowej, gdyż wtopił się w krajobraz polskich parków, ogródków, a jego rozrastające się krzewy są śladem po dawnych domostwach.
Niejednokrotnie nazywamy tę roślinę bzem, choć bez czarny (Sambucus nigra) jest krzewem o zupełnie innej morfologii i pochodzeniu. W mieście lilakowe krzewy stanowią piękną ozdobę, natomiast poza nim – rozrastają się i dziczeją, dlatego część bujnie kwitnących wiech kwiatostanowych, można wykorzystać do przygotowania leczniczej herbatki.
Lilak jest nie tylko jadalny, ale zawiera wiele cennych składników aktywnych, które czynią z niego roślinę leczniczą. Zawiera m.in. glikozyd fenolowy o nazwie echinakozyd o działaniu bakteriobójczym, który występuje również w jeżówce (Echinacea).
Leczniczo działają zarówno kwiatostany, jak i liście oraz gałązki. Wodne napary z lilaka polecane są na wzmocnienie organizmu, wspomagająco w infekcjach (w szczególności układu moczowego), oczyszczające wątrobę. Można je stosować również zewnętrznie do przemywania skóry i irygacji. Jest to bezpieczna roślina, nie ma ściśle określonych ilości dawkowania.
Przepis na fermentowaną herbatkę z kwiatostanów bzu lilaka.
Czego będziemy potrzebować? Kilku kwiatostanów lilaka pospolitego i czystego słoika.
Przygotowanie: Świeżo zebrane kwiatostany ugniatamy delikatnie w dłoniach lub wałkiem przez ściereczkę. Upychamy w słoiku, który następnie zakręcamy i pozostawiamy na 24 h. Dochodzi wówczas do reakcji utleniania enzymatycznego, tzn. sok komórkowy zgromadzony w lilaku wchodzi w reakcję z tlenem i roślina zyskuje nieco nowy smak i aromat. Po dobie wyjmujemy roślinę ze słoja i suszymy w suchym i przewiewnym miejscu lub piekarniku w temp. do 40 stopni (u nas sprawdza się termoobieg). Gdy kwiatostany staną się suche i lekko zbrązowieją, możemy schować je do puszki i zaparzać łyżkę kwiatów na filiżankę wrzątku przez ok. 20 minut, a następnie popijać 2-3 razy dziennie.
Zioła wokół nas
2 sierpnia
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Jej łacińska nazwa oznacza “słodki korzeń”. Faktycznie, jest 40 razy słodsza od cukru. Najstarsze ślady ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Rzep, łopuch, dziad – ludowe nazwy łopianu odzwierciedlają dokładnie odczucia, jakie nam towarzyszą, gdy niechcący ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides), zwany na wschodzie „oblepichą”. W Polsce naturalnie występuje na wybrzeżu Bałtyku, ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Krzak. Przydomowy, bliski. Można do niego podejść i oddać mu swoje choroby. Nie można za ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Dziś przypomnimy sobie aromat suchej łąki lub przydroża o piaszczystym gruncie. Czy wąchaliście kiedyś aromatyczną ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Czy macie swoje ulubione zapachy? Może niektórzy z Was znają i dobrze kojarzą pewien słodko-korzenny ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Krzewy o liliowych kwiatach zalewają nasz wiosenny widnokrąg, cieszą oczy i wabią zapachem. Czy myśleliście ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Warto rozejrzeć się za tym, co rośnie za domem. Gdy spojrzymy uważnie na łąkę, trawnik ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Czy Wy także nie możecie się nasycić widokiem kwitnących drzew i krzewów na wiosnę? Dzisiaj ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Karol Wielki, zapytany o to, czym są zioła, odpowiedział: „przyjacielem medycyny i sławą kucharza”. I ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Na łące lub w ogrodzie możemy zbierać kwiaty chabrów bławatków, dzikiej róży, cykorii podróżnik, lawendy, ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum). Krąży o nim wiele świętojańskich opowieści. Przyjrzyjmy się tej roślinie. Na ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Co to za tajemnicza roślina, co zwraca na siebie uwagę, czepiając się haczykowatymi włoskami naszych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)