Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejHerbata z imbirem
Porcja dla 2 osób
Na porcję dla 2 osób:
Do jego wykonania będzie potrzebny czajniczek, rondelek, dwa kubki oraz łyżeczka.
Imbir i cynamon wkładamy do rondelka, zalewamy 100 ml wrzątku i odstawiamy na 5 minut. Do czajniczka wsypujemy herbatę, zalewamy ją wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty, by się zaparzyła. Do dwóch kubków nalewamy sok z pomarańczy (w równej ilości). Wlewamy przecedzoną herbatę oraz napar z imbiru. Mieszamy. Dla wielbicieli miodu, polecamy każdą z porcji dosłodzić miodem właśnie.
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. Działa pobudzająco, także na organy płciowe, przez co od dawien dawna było używane w różnych kulturach jako afrodyzjak.
W średniowieczu uważano, że przyprawy korzenne są ogniwem łączącym ziemię z rajem. Ogrody rajskie i miłosne miały być pełne odurzających i pobudzających aromatów, nie tylko cynamonu czy goździków, ale i imbiru właśnie.
Znajdziemy w nim olejek eteryczny i substancje ostre, które pobudzają trawienie, krążenie i ogólnie działają stymulująco, pozytywnie wpływając na odporność. Jaki fragment tej wspaniałej rośliny wykorzystuje się w lecznictwie?
Tym cennym surowcem jest kłącze imbiru lekarskiego. Zawiera ono olejek eteryczny – zingiberol, węglowodór zingiberen, citreol, bisabolen, borneol, citral, cineol i kamfen. W kłączu są również fenyloalkany – gingerol i szogaole.
Ten pierwszy nadaje mu ostry smak, razem działają przeciwwymiotnie, wykorzystuje się przy produkcji leków np. na chorobę lokomocyjną, albo w preparatach dla kobiet cierpiących na mdłości w okresie ciąży.
Wyciągi z imbiru stosowane doustnie przez dłuższy czas zmniejszają dolegliwości bólowe, obrzęk i wysięk przy chorobach reumatycznych. Zwiększają ruchomość stawów i poprawiają samopoczucie. W chorobach układu pokarmowego zmniejszają wzdęcia, zaburzenia trawienne, zaparcia, nudności. Pobudzają krążenie krwi oraz łagodzą objawy alergiczne.
Od dawien dawna ceni się wyciągi z kłączy imbiru również za ich właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe.
Fitoncydy imbiru hamują rozwój rhinowirusów, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Vibrio cholerae, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Streptococcus viridans, wielu pierwotniaków i bezkręgowców pasożytniczych takich jak wiciowce, pełzaki, płazińce czy nicienie.
Podobno herbatka z imbirem działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli i dobrze jest stosować ją przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
Imbirowe napoje mają właściwości silnie rozgrzewające, napotne, przeciwgorączkowe, szczególnie gdy imbir połączymy z kurkumą, cynamonem i innymi rozgrzewającymi przyprawami, albo z miodem. Imbir można zażywać w wielu postaciach m. in. nalewki imbirowej, proszku imbirowego, ale też ekstraktów imbirowych (gęstego i suchego), a także odwaru z korzenia czy spirytusu imbirowego.
Jednak stosowanie preparatów z imbirem należy wcześniej skonsultować z lekarzem.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), który jest jednorocznym ziołem należącym do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)