Imbir cz.2

Herbata z imbirem

Porcja dla 2 osób

Przepis:

Na porcję dla 2 osób:

  • 300 ml wrzątku
  • 1 łyżeczki liści czarnej herbaty (lub tyle ile lubicie najbardziej kiedy zaparzacie herbatę)
  • kawałek kory cynamonu (ok. 2 cm)
  • kawałek imbiru, obrany i starty na tarce (ok. 4 cm)
  • sok z 1 pomarańczy
  • opcjonalnie łyżka miodu i plasterek pomarańczy do dekoracji

Do jego wykonania będzie potrzebny czajniczek, rondelek, dwa kubki oraz łyżeczka.

Przygotowanie:

Imbir i cynamon wkładamy do rondelka, zalewamy 100 ml wrzątku i odstawiamy na 5 minut.

Do czajniczka wsypujemy herbatę, zalewamy ją wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty, by się zaparzyła. 

Do dwóch kubków nalewamy sok z pomarańczy (w równej ilości). Wlewamy przecedzoną herbatę oraz napar z imbiru. Mieszamy. 

Dla wielbicieli miodu, polecamy każdą z porcji dosłodzić miodem właśnie.

W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. Działa pobudzająco, także na organy płciowe, przez co od dawien dawna było używane w różnych kulturach jako afrodyzjak. 

W średniowieczu uważano, że przyprawy korzenne są ogniwem łączącym ziemię z rajem. Ogrody rajskie i miłosne miały być pełne odurzających i pobudzających aromatów, nie tylko cynamonu czy goździków, ale i imbiru właśnie. 

Znajdziemy w nim olejek eteryczny i substancje ostre, które pobudzają trawienie, krążenie i ogólnie działają stymulująco, pozytywnie wpływając na odporność. Jaki fragment tej wspaniałej rośliny wykorzystuje się w lecznictwie?

Tym cennym surowcem jest kłącze imbiru lekarskiego. Zawiera ono olejek eteryczny – zingiberol, węglowodór zingiberen, citreol, bisabolen, borneol, citral, cineol i kamfen. W kłączu są również fenyloalkany – gingerol i szogaole. 

Ten pierwszy nadaje mu ostry smak, razem działają przeciwwymiotnie, wykorzystuje się przy produkcji leków np. na chorobę lokomocyjną, albo w preparatach dla kobiet cierpiących na mdłości w okresie ciąży. 

Wyciągi z imbiru stosowane doustnie przez dłuższy czas zmniejszają dolegliwości bólowe, obrzęk i wysięk przy chorobach reumatycznych. Zwiększają ruchomość stawów i poprawiają samopoczucie. W chorobach układu pokarmowego zmniejszają wzdęcia, zaburzenia trawienne, zaparcia, nudności. Pobudzają krążenie krwi oraz łagodzą objawy alergiczne.

Od dawien dawna ceni się wyciągi z kłączy imbiru również za ich właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe. 

Fitoncydy imbiru hamują rozwój rhinowirusów, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Vibrio cholerae, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Streptococcus viridans, wielu pierwotniaków i bezkręgowców pasożytniczych takich jak wiciowce, pełzaki, płazińce czy nicienie.

Podobno herbatka z imbirem działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli i dobrze jest stosować ją przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. 

Imbirowe napoje mają właściwości silnie rozgrzewające, napotne, przeciwgorączkowe, szczególnie gdy imbir połączymy z kurkumą, cynamonem i innymi rozgrzewającymi przyprawami, albo z miodem. Imbir można zażywać w wielu postaciach m. in. nalewki imbirowej, proszku imbirowego, ale też ekstraktów imbirowych (gęstego i suchego), a także odwaru z korzenia czy spirytusu imbirowego.

Jednak stosowanie preparatów z imbirem należy wcześniej skonsultować z lekarzem.

Wskazówki dojazdu

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.