Goździkowiec korzenny

Korzenne ciasto czekoladowe 

Przepis:
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 60 ml wody
  • 60 g drobnych rodzynek
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65 g masła
  • 100 g cukru
  • 30 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • po ½ łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej oraz mielonych goździków
  • 2 łyżeczki rumu
  • tabliczka gorzkiej czekolady do polania ciasta
Przygotowanie:

Do rondelka wkładamy rodzynki połowę posiekanej czekolady, wsypujemy kawę i wlewamy gorąca wodę. Całość stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy tak, by czekolada się rozpuściła, a rodzynki zmiękły. Lekko studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z termoobiegiem. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy miękkie masło, oba rodzaje cukru, jajka, pozostałą czekoladę oraz przyprawy i rum. Mieszamy składniki stopniowo, dodając masę z rodzynkami. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto, rozprowadzamy je równo na cienką warstwę szpatułką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, do suchego patyczka, ok. 25 minut. Wyjmujemy z pieca, studzimy, a następnie polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Przed pokrojeniem czekamy, aż czekolada zastygnie.

Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 m wysokości i pochodzi z Moluków, leżących w Indonezji. Nierozwinięte jeszcze suszone pąki kwiatowe były od tysiącleci ceniona przyprawą.

W Chinach uprawiano je już w III w. p.n.e. Jako cenna przyprawa goździkowiec uprawiany był też w innych krajach południowo-wschodniej Azji. Stamtąd razem z kupcami arabskimi przywędrował do Europy i był tu znany już w Średniowieczu.

W XVI w. monopol na handel goździkami przejęli Holendrzy, a następnie Anglicy.

Często toczono krwawe spory i bitwy o przyprawy właśnie. Nie wolno było wywozić żywych roślin z plantacji, złodziei karano nawet śmiercią. Dopiero w 1770 roku udało się wykraść kilka drzewek Francuzom i to oni zapoczątkowali uprawę tej rośliny na Seszelach, w Gujanie a w 1872 roku Arabowie założyli wielkie plantacje na Zanzibarze i wyspie Pemba.

Dzięki temu cena przyprawy spadła i stała się ona bardziej dostępna na całym świecie. A czemu goździki zawdzięczają swój piekący smak i przyjemny aromat? Znajduje się w nich olejek goździkowy składający się głównie z eugenolu. Goździkowiec korzenny stosowany jest w kuchni, ale też w stomatologii i przemyśle perfumeryjnym.

Kiedyś gryziono goździki, by odświeżyć sobie oddech, dzisiaj dodamy je do świątecznego ciasta. Smakuje ono wyraźnie goździkowo, ale oprócz tego, że znajdziecie w nim goździki to także, okaże się ono rajem dla wielbicieli czekolady. 

Wskazówki dojazdu

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.