Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejKorzenne ciasto czekoladowe
Do rondelka wkładamy rodzynki połowę posiekanej czekolady, wsypujemy kawę i wlewamy gorąca wodę. Całość stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy tak, by czekolada się rozpuściła, a rodzynki zmiękły. Lekko studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z termoobiegiem. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy miękkie masło, oba rodzaje cukru, jajka, pozostałą czekoladę oraz przyprawy i rum. Mieszamy składniki stopniowo, dodając masę z rodzynkami. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto, rozprowadzamy je równo na cienką warstwę szpatułką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, do suchego patyczka, ok. 25 minut. Wyjmujemy z pieca, studzimy, a następnie polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Przed pokrojeniem czekamy, aż czekolada zastygnie.
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 m wysokości i pochodzi z Moluków, leżących w Indonezji. Nierozwinięte jeszcze suszone pąki kwiatowe były od tysiącleci ceniona przyprawą.
W Chinach uprawiano je już w III w. p.n.e. Jako cenna przyprawa goździkowiec uprawiany był też w innych krajach południowo-wschodniej Azji. Stamtąd razem z kupcami arabskimi przywędrował do Europy i był tu znany już w Średniowieczu.
W XVI w. monopol na handel goździkami przejęli Holendrzy, a następnie Anglicy.
Często toczono krwawe spory i bitwy o przyprawy właśnie. Nie wolno było wywozić żywych roślin z plantacji, złodziei karano nawet śmiercią. Dopiero w 1770 roku udało się wykraść kilka drzewek Francuzom i to oni zapoczątkowali uprawę tej rośliny na Seszelach, w Gujanie a w 1872 roku Arabowie założyli wielkie plantacje na Zanzibarze i wyspie Pemba.
Dzięki temu cena przyprawy spadła i stała się ona bardziej dostępna na całym świecie. A czemu goździki zawdzięczają swój piekący smak i przyjemny aromat? Znajduje się w nich olejek goździkowy składający się głównie z eugenolu. Goździkowiec korzenny stosowany jest w kuchni, ale też w stomatologii i przemyśle perfumeryjnym.
Kiedyś gryziono goździki, by odświeżyć sobie oddech, dzisiaj dodamy je do świątecznego ciasta. Smakuje ono wyraźnie goździkowo, ale oprócz tego, że znajdziecie w nim goździki to także, okaże się ono rajem dla wielbicieli czekolady.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), który jest jednorocznym ziołem należącym do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)