Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejPesto z czosnku dziwnego
Czosnek rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera z orzechami i blendujemy (aż czosnek będzie dobrze posiekany). Następnie wrzucamy wszystkie inne składniki do blendera i miksujemy na gładką masę. Pesto pysznie smakuje ze świeżym pieczywem lub makaronem! Pesto można też zrobić w wersji wegańskiej, wtedy, zamiast sera trzeba dodać więcej orzechów i łyżkę płatków drożdżowych. Polecam wtedy użyć nerkowców lub migdałów – wcześniej zalać część porcji gorącą wodą i zostawić na godzinę. Dzięki temu pesto będzie bardziej kremowe. Nie każdy ma pod ręką taki czosnek, ale można użyć innych roślin np.czosnku niedźwiedziego lub rukoli.
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet powiedzieć, że mieliśmy epidemię tej inwazyjnej rośliny, rosła wszędzie i wszyscy próbowali się go pozbyć, co nie było takie proste. Jednak okazuje się, że jest sposób na wykorzystanie tego niechcianego gościa w kuchni.
Sam pomysł wyjadania gatunków inwazyjnych nie jest nowy. Biorąc pod uwagę ich wszechobecność i obfitość plonów, jest to łatwe do pozyskania źródło pożywienia. Istnieje wiele książek kucharskich, których autorzy skupiają się wyłącznie na daniach z roślin inwazyjnych, takich jak np. kudzu (Pueraria montana). Obecnie przewidywany wzrost stężenia CO² w atmosferze oraz temperatury powietrza może być korzystny dla niektórych roślin inwazyjnych, co zdecydowanie zwiększa potrzebę skutecznego zarządzania nimi. Niektórzy badacze uważają, że konsumpcja jadalnych roślin inwazyjnych może być dobrą formą kontroli tych gatunków.
Allium paradoxum jest członkiem rodziny Amarylliadaceae i jest jadalnym gatunkiem czosnku wstępującym w północnym Iranie, zwłaszcza w prowincji Mazandaran. Lokalnie nazywany jest „Alezi” i jest ważną rośliną w produkcji wielu lokalnych potraw. Oprócz stosowania jako surowe warzywo do przyrządzania potraw, ma również pewne zastosowania lecznicze wśród miejscowej ludności, zwłaszcza w celu regulacji poziomu cholesterolu we krwi oraz poprawy układu trawiennego i krwionośnego.
Dodatkowo ostatnie badania wykazały jego aktywność przeciwutleniającą, działanie ochronne przed nefrotoksycznością wywoływaną gentamycyną, aktywność przeciw hemolityczną i działanie ochronne przed toksycznym działaniem na wątrobę wywoływanym przez czterochlorek węgla, który występuje najczęściej jako bezbarwny gaz. Nie jest łatwopalny i nie rozpuszcza się łatwo w wodzie. Stosowany był w produkcji płynów chłodniczych i jako propelent do aerozoli, również jako pestycyd, środek czyszczący i odtłuszczający, w gaśnicach oraz w środkach do usuwania plam. Ze względu na jego szkodliwe działanie, zastosowania te są obecnie zakazane i jest on używany tylko w niektórych zastosowaniach przemysłowych.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), który jest jednorocznym ziołem należącym do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)