Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejWegańskie ciasto
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Suche składniki mieszamy w misce. W osobnej misce mieszamy mleko z octem i odstawiamy na 20 minut. Po 20 minutach mleko przelewamy do miski z suchymi składnikami, dodajemy olej i wszystko dobrze mieszamy (najłatwiej rózgą, wtedy nie będzie grudek z mąki). Po zmieszaniu ciasto będzie płynne. Przelewamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu można ułożyć dowolne owoce, ja miałam truskawki. Pieczemy w 180°C przez 40 minut (ale trzeba kontrolować).
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda co spowoduje, że do 2050 roku produkcja mleka i mięsa wzrośnie odpowiednio o 58 i 73% Troska o dobro zwierząt jest problemem od wieków, ale kryzys klimatyczny i związana z nim emisja gazów cieplarnianych (GHGE) stały się ostatnio przedmiotem ogromnego zainteresowania.
Wykorzystywanie zasobów naturalnych (ziemi, wody i energii kopalnej) do hodowli zwierząt i produkcji roślin uprawnych z dnia na dzień zwiększa degradację środowiska.
Samo rolnictwo jest odpowiedzialne za 10-12% światowych emisji gazów cieplarnianych. Szacuje się, że do 2030 r. emisje gazów cieplarnianych wzrosną nawet o 150% w stosunku do obecnych poziomów emisji.
Jeśli chodzi o ślad węglowy, produkcja m i ę s a czerwonego generuje zwykle 23% GHGE związanych z rolnictwem. Podtlenek azotu (NO2), metan (CH4) i dwutlenek węgla (CO2) są uważane za gazy cieplarniane (GHGE).
GHGE pochodzące z rolnictwa powodują zmiany w użytkowaniu gruntów, zwłaszcza wylesianie i oczekuje się, że będą one wzrastać. W związku z tym, NO2 i CH4 pochodzące z hodowli zwierząt stanowią 80% WSZYSTKICH gazów cieplarnianych pochodzących z rolnictwa.
Szacuje się, że około 44% całkowitej globalnej emisji metanu pochodzi od zwierząt gospodarskich, a produkcja ta jest zdominowana przez produkcję wołowiny. Podczas produkcji każdego kilograma wołowiny uwalniane są średnio 43 kg GHGE. Z tych 43 kg około 22 kg stanowią emisje metanu. Wynik ten nie uwzględnia GHGE pochodzących z tuszy wołowej.
Duża część GHGE jest wytwarzana w czasie, gdy żywność znajduje się w łańcuchu dostaw, przed ostateczną konsumpcją. Produkcja mięsa generuje znacznie więcej GHGE niż produkcja dla diet wegańskich i wegetariańskich.
Inne badanie pokazuje, że na każdy gram białka wołowego spożywanego w diecie człowieka, produkcja wołowiny wymaga 42 razy większego wykorzystania gruntów, 2 razy większego wykorzystania wody i 4 razy większego azotu, podczas gdy generuje 3 razy więcej GHGE niż podstawowe pokarmy roślinne.
Wreszcie, badania z Indii wskazują, że produkcja baraniny i mleka przyczynia się do 23% i 35% całkowitego GHGE w rolnictwie lokalnym, podczas gdy wszystkie inne rodzaje produkcji żywności łącznie przyczyniają się do 16%.Oszacowano również, że procesy produkcji mięsa i nabiału odpowiadają za 80% wszystkich GHGE z sektora spożywczego i 24% całkowitych GHGE. Produkcja mięsa i sera przyczynia się do około 40% dziennych emisji gazów cieplarnianych. Reasumując – hodowla zwierząt gospodarskich w znacznym stopniu przyczynia się do powstawania GHGE. Gazy cieplarniane są odpowiedzialne za zmiany klimatyczne i stanowią realne zagrożenie dla naszej planety. Obecnie uważa się, że diety oparte na roślnach (takie jak wegetariańska i wegańska) mają pozytywny wpływ na środowisko i zdrowie, i rzeczywiście wykazano, że mają one wiele zalet: bezpieczeństwo dla spożycia przez ludzi, zarządzanie odpadami, możliwości przechowywania i niższe GHGE, niż diety oparte na produktach zwierzęcych.
Dużą część diety opartej na produktach roślinnych stanowią owoce i warzywa. Pochodzenie i sposób transportu owoców i warzyw ma duży wpływ na ich udział w emisji gazów cieplarnianych, który może się znacznie różnić. To, czy są one produkowane w ogrzewanych szklarniach czy nie, ma ogromny wpływ na ich GHGE.
Zakłada się, że lokalnie uprawiane i sprzedawane owoce i warzywa są bardziej przyjazne dla środowiska. Wegetarianie i weganie często używają substytutów mięsa, jednak różne substytuty mają bardzo różne implikacje środowiskowe.
W zależności od tego, jaki jest substytut stosowany, związana z nim redukcja spożycia mięsa może w ogóle nie mieć pozytywnego wpływu na środowisko lub nawet wywołać negatywny trend. Dlatego też bardzo ważne jest kupowanie żywności lokalnej oraz w miarę możliwości spożywanie produktów sezonowych.
Niemniej jednak, w jednym z badań oszacowano, że całkowite przejście na dietę wegańską może skutkować redukcją emisji CO2 o 17%, NO2 o 21% i CH4 o 24%.
Spośród trzech diet badanych (laktoovowegateriańskiej, wszystkożernej i wegańskiej) dieta wegańska ma najmniejsze wymagania w stosunku do globalnego zaopatrzenia w wodę, wymagając 14,4% mniej wody słodkiej i 20,8% mniej wody gruntowej niż dieta wszystkożerna.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), który jest jednorocznym ziołem należącym do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)