Zioła wokół nas
2 sierpnia
Chmiel zwyczajny
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Czytaj więcejKrzak. Przydomowy, bliski. Można do niego podejść i oddać mu swoje choroby. Nie można za to go ściąć, bo mieszka w nim duch, zwany bajstrukiem i będzie nieszczęście. Domyślacie się, co to za roślina, ważna i czczona w wierzeniach ludowych? To oczywiście hyćka, holunder nazwany przez botaników bzem czarnym (Sambucus nigra). Jego piękne, kremowobiałe kwiaty zebrane w parasolowate baldachy cieszą nasze oczy i nozdrza w maju i czerwcu, a czarne, połyskujące w słońcu owocostany możemy podziwiać właśnie teraz, we wrześniu i październiku.
Bez czarny powinien znajdować się w naszych domowych apteczkach. Jego owoce zawierają działające przeciwzapalnie flawonoidy, oraz przeciwutleniające antocyjany, witaminy z grupy B i C. Pozytywnie na przemianę materii wpływają zawarte w owocach bzu kwasy organiczne, cukry i pektyny. Warto pić napary z owoców lub syropy w przypadku przeziębienia, kaszlu. Można z nich robić też dżemy, chutney, czy nawet zupę, zwaną fafułą.
Zanim jednak wybierzemy się po naszą czarną pierwszą pomoc, pamiętajmy o kilku zasadach: wszystkie części czarnego bzu zawierają trujący glikozyd cyjanogenny zwany sambunigryną, dlatego nie spożywamy owoców bzu na surowo, gdyż sambunigryna rozkłada się do cyjanowodoru i powoduje podrażnienie układu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunka).
Zbieramy całkowicie dojrzałe owocostany bzu czarnego, zostawiamy nieco owocostanów bzu ptakom – to ich pożywienie i szansa na rozsianie się tego drogocennego krzewu. Przetwarzamy same pojedyncze owoce bzu, nie używamy szypułek.
Zioła wokół nas
2 sierpnia
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Jej łacińska nazwa oznacza “słodki korzeń”. Faktycznie, jest 40 razy słodsza od cukru. Najstarsze ślady ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Rzep, łopuch, dziad – ludowe nazwy łopianu odzwierciedlają dokładnie odczucia, jakie nam towarzyszą, gdy niechcący ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides), zwany na wschodzie „oblepichą”. W Polsce naturalnie występuje na wybrzeżu Bałtyku, ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Krzak. Przydomowy, bliski. Można do niego podejść i oddać mu swoje choroby. Nie można za ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Dziś przypomnimy sobie aromat suchej łąki lub przydroża o piaszczystym gruncie. Czy wąchaliście kiedyś aromatyczną ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Czy macie swoje ulubione zapachy? Może niektórzy z Was znają i dobrze kojarzą pewien słodko-korzenny ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Krzewy o liliowych kwiatach zalewają nasz wiosenny widnokrąg, cieszą oczy i wabią zapachem. Czy myśleliście ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Warto rozejrzeć się za tym, co rośnie za domem. Gdy spojrzymy uważnie na łąkę, trawnik ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Czy Wy także nie możecie się nasycić widokiem kwitnących drzew i krzewów na wiosnę? Dzisiaj ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Karol Wielki, zapytany o to, czym są zioła, odpowiedział: „przyjacielem medycyny i sławą kucharza”. I ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Na łące lub w ogrodzie możemy zbierać kwiaty chabrów bławatków, dzikiej róży, cykorii podróżnik, lawendy, ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum). Krąży o nim wiele świętojańskich opowieści. Przyjrzyjmy się tej roślinie. Na ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Co to za tajemnicza roślina, co zwraca na siebie uwagę, czepiając się haczykowatymi włoskami naszych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)