Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSłodkie ziemniaki zapiekane w śmietanie
Potrzebne będą:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu do momentu gdy zacznie się rumienić. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. W tym czasie plastry batatów wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem z czajnika i gotujemy ok. 5 minut. Plastry powinny stać się lekko miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Gdy cebula zacznie się rumienić wsypujemy przyprawy, mieszamy i wlewamy śmietanę. Zagotowujemy. Odcedzamy plastry batatów. Do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem wkładamy porcję plastrów batata, na to wlewamy część śmietany z cebulą i przykrywamy kolejnymi plastrami. Każdą z warstw lekko solimy. Czynności te powtarzamy aż skończą się nam bataty. U nas były to 3 warstwy plastrów. Wierzch zapiekanki polewamy ostatnią porcją śmietany i posypujemy startym serem. Wkładamy zapiekankę do piekarnika i pieczemy 30-45 minut. Po pół godzinie warto sprawdzić czy zapiekanka nam się nie przypala i czy bataty są już bardzo mięciutkie. Jeśli jest wystarczająco rumiana i bataty są miękkie możemy wyjąć ją z pieca. Przed podaniem zapiekankę lekko studzimy. Jeśli nie masz batatów, możesz przyrządzić ją z ziemniaków lub wymieszać pół na pół z batatami.
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska nazwa to Ipomea batatas, a z angielskiego są nazywane „sweet potato”. Wilec ziemniaczany należy do rodziny powojowatych.
Ma nadziemne, czepne łodygi, wspina się lub płoży, a jego pędy mogą osiągnąć do 5 m. Jest rośliną dnia krótkiego, dlatego też kwitnie tylko na obszarach przyrównikowych, ma fioletowe kwiaty. Rozmnaża się głównie wegetatywnie – przy pomocy bulw korzeniowych. W stanie dzikim nie jest znany. Przypuszczalnie pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki od dziko-rosnącego w Meksyku i Boliwii gatunku Ipomea trifida. Od czasów prehistorycznych bataty uprawiano w Meksyku, w Ameryce środkowej i południowej oraz na Karaibach. Nie wiadomo jak, ale dotarły też do Nowej Zelandii i na wyspy Polinezji. Co ciekawe w Starym Świecie znano je już kilkaset lat przed wyprawami Kolumba.
Uprawiano bataty na wyspach Oceanu Spokojnego, gdzie najprawdopodobniej znaleźli je indiańscy żeglarze z Ameryki Południowej. Na Hawajach uprawiano je już 500 lat p.n.e. Do Hiszpanii bulwy batata przywiózł Kolumb. Po odkryciach Kolumba Hiszpanie i Portugalczycy rozprzestrzenili je również w Azji i Afryce gdzie po dziś dzień są ważnymi uprawami. Holendrzy zawieźli je do Indonezji i na Molukki. A jaką część batata jadamy? Głównie jego bulwiaste korzenie ważące nawet do 3 kg. Mogą one przybierać różny kształt – wydłużone i kuliste; kolor skórki – biała, żółta, a nawet czerwona; oraz różnić się kolorem miąższu – biały, żółty, pomarańczowy.
Bulwy zjada się po ugotowaniu lub upieczeniu. Również kandyzuje się je i konserwuje w puszkach. Można przetwarzać je na wiórki, płatki, mąkę i tzw. sago – rodzaj kaszki. Zawierają ok. 26% węglowodanów z czego aż 16% to skrobia, zawierają też sporo witaminy C, wit. z grupy B, wit. PP. Te żółte i pomarańczowe są dobrym źródłem karotenu. Swą słodycz zawdzięczają znacznej zawartości cukru – 2,8%. Poza bulwami w Azji i Afryce jada się również ich młode, miękkie części łodyg, mogą one również służyć jako pasza dla bydła. W USA bataty pomarańczowe w środku określa się słowem „jams”. Nazwa ta tak naprawdę odnosi się do zupełnie innej rośliny jadalnej – do pochrzynu.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Dzisiejszy przepis nie jest zbyt odkrywczy, ale zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych! Na początek ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), który jest jednorocznym ziołem należącym do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) w ostatnim czasie zbytnio rozprzestrzenił się w Ogrodzie Botanicznym. Można nawet ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchwi zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcejAleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa
Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00
Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)