Banan cz.2

Tost z bananem i czekoladą wg Elvisa 

1 osoba

Przepis:

Składniki na jedną porcję dla średnio głodnej osoby 

  • 2 kromki ulubionego chleba tostowego 
  • ½ dojrzałego banana
  • łyżeczka masła orzechowego
  • kostka czekolady
  • urządzenie do robienia sandwichy lub grill elektryczny
Przygotowanie:

Jedną kromkę chleba smarujemy masłem orzechowym, układamy na niej kawałki czekolady i plasterki banana. Przykrywamy drugą kromką. 

Kanapkę wkładamy do tzw. tostera lub do grilla elektrycznego. Zgniatamy i zapiekamy aż z obu stron tost/kanapka będzie rumiana, a czekolada się rozpuści.

Zjadamy na ciepło, choć i po przestudzeniu taki tost jest pyszny!

Banany są użytkowane przez człowieka od wieków. W Mezopotamii i Asyrii były znane już w 1 tysiącleciu p.n.e. Hiszpanie i Portugalczycy sprowadzili je do Afryki Zachodniej w XVI w., potem trafiły na Wyspy Kanaryjskie. Stamtąd razem z konkwistadorami popłynęły do Ameryki. Do Santo Domingo dotarły w 1516 r., a do Peru w 1535 r. Jedna z hipotez twierdzi jednak, że do Ameryki Południowej banany dotarły znacznie wcześniej, razem z żeglarzami melanezyjskimi z wysp Oceanii. Do upraw szklarniowych w Europie banany weszły w XVII w. a od XIX w rozpoczęto ich uprawę w gruncie na Sycylii. Banany to rośliny klimatu ciepłego i wilgotnego. Wymagają dobrej gleby i ochrony przed wiatrem, dlatego na plantacjach sadzi się drzewa osłonowe (najczęściej kazuaryny). Jest jednak wiele odmian o mniejszych wymaganiach i uprawy tych roślin znajdziemy na Sycylii, Azorach, w południowej Hiszpanii czy w Australii.

Wskazówki dojazdu

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4,
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Dostępny
codziennie i dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godziny: 19:00

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Dostępne
wtorek-niedziela, dni świąteczne: 10:00 - 20:00
KASY czynne do godz: 19:00 (ostatnie wejście: 19:20)

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.